Skip to content

Aquafabaoljetempera / No-äggoljetemperaI höstas roade jag mig med att tapetsera och måla ett rum i vår stuga. Väggarna var ojämna och tunna, så vi valde att stärka dom genom att tapetsera med lumppapp enligt gammal tradition. Det kändes som ett lagom projekt för en litet rum. Lumppapp målas bäst med äggoljetempera, men då vi har bytt ut alla ägg i vår matlagning sen några år tillbaka så kändes det rimligt att göra detsamma med färgen. Aquafaba är en magisk ingrediens som ersätter hönsägg i de flesta sammanhang (se Karolina Tegelaars utmärkta översikt). Det har ett högt proteininnehåll och en konsistens som liknar äggvita. Äggets roll i äggoljetemepera är att binda linolja och vatten till varandra och i detta recept fyller aquafaban samma funktion.

I brist på recept online på en äggfri äggoljetempera har jag gjort ett eget som jag nu kan dela med er. Det är punkrecept: vi hade ingen köksvåg så proportionerna är grova och allt är mixat i omgångar med en stavmixer i en avklippt petflaska. Färgnyansen blandade jag på känn, men när jag hittade en nyans jag gillar så var den lätt att reproducera. Kom ihåg att färgpigment kan reagera väldigt olika med varandra och väger också olika mycket. Jag har utgått från olika gamla recept på äggoljetempera och sedan provat mig fram i små mängder. Resultatet blev bra men kan helt säkert bli bättre och mer precist beroende på vilka behov som finns (mer täckande eller transparent, mer glans eller matthet i ytan). Mina experiment visar att det finns mycket utrymme för variation i receptet och nu hoppas jag att andra kan utgå från det här som ett enkelt grundrecept och utveckla det vidare.

Aquafabaoljetempera / No-äggoljetempera, ca 1 liter färg

3 dl aquafaba
3 dl kokt linolja
3 dl vatten
ca 2,5 dl pigment eller max 300 g beroende på hur täckande en vill ha färgen

Klipp ett litet hål i en tetra med kikärtor och mät upp rätt mängd aquafaba (det brukar finnas ca 1,5 dl i ett paket). Mixa ett ögonblick med stavmixer till aquafaban ljusnar. Mixa i linoljan genom att hälla i en tunn, jämn stråle medan du mixar (som när en gör majonnäs). När linoljan är inkorporerad gör du samma sak med vattnet. Mät upp och blanda dina pigment till en jämn färg i en separat skål. Tillsätt lite pigment i taget till vätskan och mixa tills du har en jämn, fin färg.  Jag använde pigment i titan-vitt, kromoxidgrön nr 83 och obränd umbra nr 710 från Ovolin och linolja från Biltema.

Jag mättade lump-pappen med limvatten innan målning. Det krävdes tre strykningar för att färgen skulle bli jämn och fin. Tempera kräver en målningsteknik som är flödande och där en stryker från flera riktningar. Här är ett klipp när jag målar och det finns fler instruktionsfilmer att hitta på Youtube.

 

Vid strykning två och tre lade sig färgen utanpå i små droppar och ville först inte suga in i underlaget vilket oroade mig en del, men efter några timmars torkning såg resultatet ändå jämt och fint ut.

Färgen fick torka i några dagar mellan varje strykning av den enkla anledningen att vi bara var i stugan på helgerna. Färgen har härdat bra och klarar att gnuggas på utan att ge fläckar. Resultatet är en matt, mjuk färg som skiftar nyans på ett fint sätt beroende på vädret.